Hon for hem till byn..

Det är sånt här man finner i hissen en fredagkväll ca kl 22, på Klostergården, Lund. Den skulle kunna vara hittad på typ tjuvlyssnat.se eller nån annan plojsida. Men nej, detta är alltså taget från vår verklighet, i Saras hiss. Ibland är livet ganska sjukt.. 


 Befinner mig nu i hemma Dalby (ja, här är också hemma, dessutom har jag lovat farsan att jag alltid ska vara lite mer hemma här..) och har haft en halvkrasslig men alldeles underbar lördagskväll med riktig middag a´la familjen Gardeståhl följt av mammas björnbärspaj. Söndagsmorgonen inleddes med mysfrukost och långpromenad med hunden. Man måste verkligen komma bort från det för att inse hur jävla bra man har det hemma.
Men mest av allt känns det hur frukatnsvärt mycket jag saknar min hund. Min svartvita, blåögda, fyrbenta, tjocka, gosiga, dryga, smutsiga... och helt extremt jävla underbara Hasse-hund. Smärta i mitt hjärta.
Jag slår den som påstår att man inte kan känna samma varma känslor för ett djur som för en människa. För så mycket som jag tycker om den varelsen.. det kan bara vara äkta kärlek.

Nu ska jag till Blentarp för ännu mer familjemys hos min mellanstore bror med tillhörande barn. Lycka.


Rymdskepp i Landskrona

Dom med fördomar säger att det ska vara flummigt att plugga på folkhögskola...
...och jag må va beredd att hålla med. Men inte fan blir det sämre för det. Jag älskar fortfarande Albins folkhögskola.

Idag skulle vi bygga rymdskepp fyllda med värderingar. Här är vårt resultat:
Ganska nöjd ändå.

Med vår nalkande Polen-resa i åtanke har några smarta damer i klassen kommit med idén att anordna en Polsk Afton.. Där tanken är att vi ska ses allihop och laga polen-inspirirerad mat och dricka med samma tema. Dryckesvalet föll snabb på plats då vår lärare Anders berättade om vodka-bag-in-box:en han stött på i Estland. Och eftersom Estland och Polen är...typ.. samma så blev det ju självklart. Maten blev lite svårare... Kollade nyss efter lämpliga recept och fann en typisk soppa - enligt författaren var det "nästan som en polsk nationalrätt" - zurek. Består av surdeg, potatis och fett fläsk.. Vet inte, men helt förförd blev jag inte.
Får bara hoppas dom äter andra saker med;)

Archie

Ännu en schöön dag på skolan följt av en härlig thaimiddag med några klasspolare i L-crown.. Ganska bra början. Tog mig hem till mitt kära Sunnanväg och bjöd in två fina flickor i form av Lisen & Kaak på fika och tillsammans åt vi nästan upp en påse heliga kanelgifflar och ett paket små bögiga skolpojkar i sandaler gjorda av mörk choklad (pedofilvarning på oss, ja) Fick en inflyttningspresent också. Ett paket snabbmakaroner från Euroshopper, ett paket istärningspåsar (som en pik för kommande förfester) samt ett paket med fejk-bratz-servetter.. & dagen slutade precis lika bra som den började.


Hittade en skiva under byrån häromdan under flytten.. En skiva jag köpte i Australien. En skön aborginsk singer/songwriter vid namn Archie Roach som gör musik skönare än duntäcken. Sjunger om sitt land och de som försöker förinta honom och hans folk därifrån.. Ord som får en att rysa.

I was born in Mooroopna
We lived by the river bend
Then the Queen come and visit us
Had to move it on again

Then the Queen come and visit
Back in 1956
Moved us on to Runbalarah
Moved us off the rubbish tip

We moved back to Framlingham
Where my mother she was born
And all my mummy's people
They welcomed us home

But one day they come and took me
Oh, they took me away
And you know that it still hurts me
Up to this very day

I was raised on the streets
I'm nobody's fool
But the street can be so cruel

Then I started drinking
I got drunk every day
Try to loose these blue eyes
But they won't go awayKnarkad på livet

Då har jag äntligen fått börja skolan.. Och det var mest bara helt underbart. Skolan är Albins Folkhögskola och ligger i Landskrona. En liten mysig skola som ryms i en korridor i ett höghus och består av fyra klassrum ett kök och några uppehållsrum. Programmet jag ska läsa heter Global förändring - En hållbar värld. Vi "globalare" består av 15 färgglada personer i en brokig skara som alla drivs av samma vilja - att på något vis hitta ett vettigt sätt att engagera oss i att försöka förändra vår ojämställda värld till det bättre... Framförallt genom att satsa från gräsrotsnivå. Få den lilla människan lite större, liksom. Låter ruskigt klyschigt, men det är ändå lite så det är. Vissa kanske kallar oss naiva, men jag tror på det. Som fan.

Vi fick lite basic info om vad vi kommer syssla med under året.. Vi bland kommer arbeta med opinionsbildning, få lära oss retorik och liknande för att få fram våra och andras åsikter. Vi kommer fila på vår formella engelska eftersom vi ju kommer jobba internationellt. Vi kommer lära oss allt om FN:s klimatmöte i december och även åka dit och bevaka händelserna. Vi ska arbeta med Fairtrade (FLO) - Rättvisemärkt, utbilda oss till Fairtrade-ambassadörer... Vi kommer träffa massor massor av brinnande människor inom olika organisationer världen över - folk som driver frågor som rör allt från mänskliga rättigheter, trafficking, ekologiska odlingar, rättvis handel med mera med mera. Vi får en gratis 10-dagars resa till Polen i höst. Och det största av allt är vår 2-månadersresa till Indien och Bangladesh i månadsskiftet jan/feb..

Allt tillsammans med ett gäng som verkar totalt genomsköna.. Allt verkar alltså alldeles för bra för o va sant. Och jag är lyrisk.

För två veckor sen var det mesta allmänt tråkigt.. Men nu skulle jag kunna springa ut på gräsmattan här utanför och göra en frivolt. Bara sådär. Och tänk då att jag normalt sett inte ens kan göra en kullerbytta utan att bryta nacken.

Life is goooood.

Teknikproffset

Fyfan, ibland kan man bara inte låta bli att va riktigt nöjd med sig själv. Efter en dag utan varken bredband eller tv fick jag panik.. (jag som alltid skryter om hur lite jag tittar på tv och hur oberoende jag är av att vara uppkopplad sen jag levt på en farm mitt i brinnande Nowhereland i Australien. pfft...!) .. och sprang raka vägen ner till Kjell & Company och köpte en stycken antennkabel samt en router inklusive nätverkskabel. Och fixade sedan SJÄLV (ja, helt jävla på egen hand!!) 14 tevekanaler och bredbandsuppkoppling. Nu slipper vi snylta på andras stackars trådlösa olåsta nätverk där vi tvingas stå mitt i vardagsrummet i exakt samma obekväma ställnig för att ha uppkoppling.. Tack vare teknink-geniet Stina. Oj oj oj.

Gårkvällen spenderades i vardagsrummet med massa gamla vänner som jag inte mött på åratal tillsammans med ost (Brie de Sunco - mm - samt min bästa ost Manchego. Ludde är kung) vin, kex, fin choklad.. och muffins och mjölk. Skön blandning och mycket sköna människor. Och en väldigt trött stina som däckade vid 10. Efter ett glas vin...Nu väntar riktigt party med ännu fler - lite mer välslitna polare. Sminket är lagt, rosén är på kylning. Lägenheten är (någorlunda) städad.. Malmö ska senare öppna sina dörrar för oss. Nu ska jag bara ta mig in i vår underbara walk-in-closet (ja, lyckan är total eftersom även denna flickdröm - om en garderob stor nog att gå runt i - har gått i uppfyllelse) och välja ut en schtekig partyoutfit som kan tåla både regnet och de galna fjortisarna på Malmöfestivalen som vi troligen kommer behöva brottas med innan vi når de normala människorna kring Bergsgatan..  
Sneakers, sneakers, klackar, klackar,klackar, sneakers, sneakers... Ska vi gissa vilken tredjedel som är min? :)
Fast till vardags är vi ganska... lika.


Inkvarterad

Sådär. Hemma, hemma på klostergården. Lund. Inte längre en bonnaflicka(eller jo, en gång bonnaflicka alltid bonnaflicka. men numera är jag en mer..urban sådan..) Känns crazy.. Har redan varit på Netto och köpt basvaror.. typ havregryn, keso, bröd och sweet-chilisås. Och äpplen såklart. Nudlar och bönor fick jag hemifrån. Jag kommer klara mig galant. Min säng står i hörnet av mitt fina luftiga vardagsrum. Bäddad och färdig. Min tjocka buddah-figur står brevid sängen och skyddar mig. Precis som han alltid gör. När jag är hemma.

Sjukt.

Lisa, min bästa hyresvärd.


Nu ska det sovas, efter ett stort lass glass och varma björnbär. Jag älskar livet.

Dagens fråga

Måste ta en paus i packandet och flyttandet för att göra plats för en fråga som uppstod under gårdagskvällen när jag Fija, Johanna & Oliver satt på stortorget i malmö och slötittade på Nina Persson och hennes band A Camp,

Uttalas detta namn A Camp [ei] (som översätts till typ A-lägret) eller A Camp [ö] (som rätt och slätt översätts till Lägret) Snälla, ge mig ett svar på denna extremt irriterande fråga!!!!And now: Back to packing!!

Flyttlass no 1

Fan vilken gigantisk mängd kläder man har ändå. Saker man samlat på sig ända sen man stannade i växten.. (usch, så längesen det måste vara. Jag börjar bli gammal..) och som man inte haft samvete att göra sig av med. Detta med ursäkten att "jag kanske kommer börja tycka om det om ett tag..". Sure balle, liksom. Ofta jag kommer återanvända mina utsvängda äckeltighta, barbierosa jazzbyxor sen min tidiga tonårstid i total modemässig kris..  Eller det legendariska linnet från klassfotot i sjuan? Det svarta linnet som sög sig runt min kropp som ett korvskinn med den kaxiga texten i glansiga, regnbågsfärgade bokstäver "Warning! This bitch bites"  Nån som minns detta stora misstag..? Ehhrm.. Nä jag tänkte väl det. Host host.

När jag är klar med garderobsutresningen är det jag som vandrar direkt till klädinsamlingen.

Plockade också fram min feta flyttlåda som jag fick av min käre bror i födelsedagspresent. MIn fina låda fylld med allt sånt där man behöver i ett hushåll men som man inte tänker på..typ potatisskalare, saxar, rivjärn, osthyvlar, slevar, vispar, bunkar... so on and so on. Plus alla mina stekjärn, min wok och tusentals tallrikar, skålar, bestick och glas jag fått i present. Nej, allt detta kommer inte få plats i min tredjedel av lägenheten, men jag ska göra ett fint urval.

För snart drar jag med första flyttlasset i rikting klostergården, Pete Doherty och hans Libertines sjunger högt i mina högtalare och jag är peeeeeeeeeeeeeeeeeeppad.


Cus I'm a KG-gangstah, yes I am

Idag är det en förbannat bra dag. Så bra att jag måste ta ut tummen och skriva ett blogginlägg (vet ju att jag faktiskt har några trogna läsare som hänger med trots allt.. Tack!)

Såhär: Det börjar med att jag får ett sms från mina kära vän Cornelia, med en bekräftelse om att min nya hyresvärd Lisa låter mig betala en tredjedel av hennes hyra i utbyte mot ett luftigt vardagsrum på Klostergården, Lund. En bekräftelse som innebär att jag inom väldigt snar framtid är en del av Lisa-Cornelia-Stina-kollektivet på Sunnanväg. En bekräftelse som också innebär att jag slipper titulera mig själv som Fröken Bonnabrud från Daaulby som alltid måste välja mellan sista bussen hem eller en taxi för 500 lusidurer (alternativt "sova på okänd mans soffa", vilket för min del alltid hellre blir just taxi för en mindre förmögenhet.. det kostar att vara fina flickan)
Det kommer också innebära ett stegs mindre pendlande till Landskrona, där jag inom en vecka (7 fckn dagar!! Krejsi!) kommer påbörja mina studier. Wawawiwa.

NU jävlar händer det grejor. 


Smashing thing nummer två var helkvällen på Viking (ja, Dalby har ju några highlights ändå..) med Tilda följt av öppning av ett paket som färdats över Atlanten med klänningar, tröjor och toppar till oss. Och gratis smycken... Detta blev en lyckad öppning - följt av privat mannekänguppvisning till Susanne - som gjorde mig lite fattigare men många heta plagg rikare. Så trots att vi la en mindre förmögenhet på att få det hemskickat "snabbt" så var det ändå värt väntan. Forever 21 - me likey. Mitt bästa fynd. Undrar ifall det leder till många ragg...? 

Sunday bloody sunday

Efter två intensiva dagar då jag spenderat 25 timmar av 48 möjliga på Coop Extra följt av en halvhård lördagskväll (cocktailparty hos Mira är lycka, thanks love) varpå min älskade hund drog upp mig klockan 8 imorse och gav sig fanken på att han ville gå ut... så finner du mig nu lagom sliten framför teven där de visar "Paris Hiltons My New BFF"  och just ni känns det som om livet går litegrann utför..

Men det är bara en tillfällig känsla.. för om jag tänker närmare på saken så kommer jag om 22 dagar att börja mitt nya liv som en engagerad och studerande människa med ett aktivt intresse inom hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Ganska coolt om man tänker efter. Men nu är jag bara trött....
Ja, där satt du i ruinen av den rena kärleken
Med en som hade Baccus i sitt knä
Den ena led en oförrätt som fordrade revansch
Den andre villa dricka upp sin själ

En blick som sedan länge varit brusten
Såg in i en som flammade som eld
En fråga lika själlös som allt för ofta ställd
Blev nyckeln till ett överklasshotell
Ja, du ville känna doften av ett fyllo mot din kropp
För att tvätta bort en helt annan arom
Och du tänkte att om svinen kan bli renade av lera
Så skulle du gå som en nyfödd därifrån


....Ja, jag märkte att du låtsades att sova när jag gick
Förhoppningsvis så tänkte du som jag;
Att det gjorde ingen skada, och det gjorde ingen nytta
Även tomma nätter följs ju av en dag

/Fröken Julie, Björn Afzelius