Ka-ka-dunk ka-ka-dunk..

Stina, lack pa att datorerna i Ulaan Bator inte funkar ordentligt:
-MONGODATORER!
Nagra sekunders betanketid
-HAHA, fan vad rolig jag AR! 



Ja, det var ju ett tag sen man fick tagi en dator. Sedan sist jag skrev har vi hunnit lamna det graa, ruggiga och faktiskt ganska trakiga Moskva efter oss och borjade var resa genom tundra, eviga slatter och fallfardiga ryska byar.. 
En fyra natters resa i ett tag, pa en stenhard svart brits, tre-fyra pers i ett klaustrofobiskt litet utrymme. Gardiner och lakan som med all sakerhet inte sattes dit under de tre senaste decennierna. 
Jag har ett par ganger akt med ett anglok ute pa Osterlen, Brosarp. For er som gjort det samma skulle detta tag kunna jamforas med detta.. enda skillnaden skulle kunna vara att det gar nagra kilometer i timmen snabbare. Men inte ar det manga.

Och detta eviga ljud: ka-ka-dunk ka-ka-dunk ka-ka-dunk 

Vi hade hort talas som denna resa med transibiriska jarnvagen forr, det lat som party party party och galna backpackers som trashade vagnar. Vi hade raknat med en del action med tanke pa att just dessa ryska tag gar under oknamnet  Vodkatrains.. Men tja.. Vodka var dar ju. men det dracks endast av ett gang dallriga rodogda ryssar med den dar tidiagre namnda tranande blicken efter svenskt lammkott. Sa vi betackade oss denna ara, men avbojde samtliga inviter.. Forutom dessa fraschingar bestod endast varan vagn av ryska barnfamiljer. Ingen, inte ens de tva kvinnorna som tog hand om och stadade vara vagnar forstod ett ord engelska.. Sa under fyra dagar var vi tre isolerade svenska stackare vars diet bestod av nudlar, pulversoppor, brod.. nudlar. Pulversoppor? Jag kopte dock en saltgurka av en tant pa en station en bit in i landet. God omvaxling.. 

Aningens mora, med dunkande huvuden, grov brist pa somn och en viss.. uppgivenhet om att nansin kunna forsta sig pa och kanna sig hemmastadd i ett land dar absolut inget forstar en, och valdigt fa ens forsoker hjalpa en ta i fram fick vi oss en rejal overraskning. Vi kom slutligen fram till Irkutsk, en stad nara kinesiska och mongoliska gransen, och blev bemotta av Natasja - en helt underbar ryska som talade FLYTADE engelska. Hon svarade pa atskilliga fragor och funderingar och plotsligt kandes allting mycket klarare. Hon forde oss sedan ut till byn Listvyjanka om ligger precis intill Bajkal-sjon..Och dar mottes vi av paradiset i Ryssland. Trevliga manniskor, solsken (vi har BRANT oss och battre blir det) god vrmrokt fisk som endast lever i bajkalsjon, varldens trevligaste vardfamilj pa vart guesthouse och bast av allt - PANNKAKOR till frukost. Och en hel natts somn. Helt otroligt. Har spenderade vi en natt for att sedan ge oss p taget igen. Lamna Ryssland och intaga Mongoliet. Inte sa svart tankte vi... Men effektivitet ar inte ett ledord for varken ryssar eller mongoler.. 7 timmar pa den ryska samt ca 3 pa den mongoliska sidan gransen spenderades till att kolla pass, fylla i papper och tulldeklarationer. Ryssarna gick igenom all var packning for vi inte skulle ta ut nagot hemligt/vardefullt/farligt/vasst/hallucinogent/radioktivt ur landet och val framme hos mongolerna skulle de se till att vi inte tog in nagot av dito varor. Hort talas om sammarbete, nagon????

Pa taget traffade vi for ovrigt antligen lite backpackers, bland annat tva goteborgare, emil och david som numera ar vara resekamrater under ett tag. Mycket trevliga, fastan de kommer fran ett stalle norr om Hallandsasen. Vet ju av erfarenhet att dessa ar fruktansvart forradiska.
Med dessa, samt tva spanjorer fick vi antligen vart vodkaparty. Med Rage, och vi var lagom narvarande under morgondagens eviga passkontroll..

Nu sitter vi har, i Ulan Bator, Mongoliet. Morgonen spenderades i ett buddhistist tempel under en morgonmassa, med massa falsksjungande munkar. Himla haftig upplevelse, om an lite svagt langtrakig.. Folk ar mycket trevliga, sota, rundkindade.. har ar billigt och bast av allt. Hall i er.. Har ar ca 20 garder varmt och vi SVETTAS. Notera SVETTAS! Och jag har inhandlat ett par nya sunnies som forhoppningsvis finns att spana in pa Facebook dar nagra bilder snart kommer upp. Och jag ska branna upp mitt understall.. Minusgrader, up yours!!!

Imorgon ska vi ut i Gobi-oknen, sova i en ger (den mongoliska typiska nomadtaltet) rida i naturen och dricka jast alkoholhaltig hastmjolk. (yepp, sant dricker man har. man tar ju seden dit man kommer) 

Bilder finns nu pa facebook till allman beskadan:
http://www.facebook.com/album.php?aid=115686&id=717721884&l=3760b67bf0
Besok aven Tildas resedagbok: http://www.resedagboken.se/ och sok pa MathildaBrandin (ett ord)

Kommentarer
Postat av: Hanna

HAHA! Gränskontrollerna minns jag också från Baltikum, helt bisarrt! Ni verkar ha en fet resa, tittade precis på bilderna= najs!

En jättestor kram till dig fina Schtein! Ha det kalas!!

2009-04-08 @ 10:28:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback